Thursday 21 July 2016

Jagniatko niewinne z wolnowara

Jak juz pisalam wczesniej - gotowac dlugo i skomplikowanie nie lubie. Ale co tu robic kiedy glodni mezczyzni domagaja sie strawy sytnej i smacznej? Zabieganym Paniom proponuje na obiad
dla rodziny jagniecine z wolnowara. Uwaga: jagniecine mozecie zastapic wszelkim innym miesem - dziczyzna, wolowina, nawet i wieprzowina ma tu swoje miejsce. A zatem wyciagamy wolnowary
i...

Skladniki:

okolo 700g jagnieciny ( wole jak najchudsza), pokrojone w kostke
duza cebula , posiekana
por - pokrojony w plasterki
ze dwie marchewki, albo i wiecej, jak ktos chce - pokrojone w plasterki
z pol kilo ziemniakow, obranych i pokrojonych w gruba kostke
ja dolozylam tez patata, obranego i pokrojonego w kostke

Bulion:

Wymieszac lyche sosu sojowego, 1 lyche ekstraktu z drozdzy ( angielski marmite sie klania), chlusnac solidnie octu z czerwonego wina i doprawic aceto balsamico. Do tego szczypte chilli,
sol i pieprz. ja dodaje tez bulionu jagniecego i tak z 300-500 ml tej zalewy przygotowuje.

Przygotowanie:

Mieso obsmazyc krotko na patelni.

A potem burtalnie i po prostu wrzucamy wsio jak leci do wolnowara, zalewamy i bulionem i niech sie gotuje. My w tym czasie idziemy sobie do kosmetyczki, na spacer, na ploty, kawe i wszelkie inne przyjemnosci. Mozemy takze isc spac.

Przed podaniem posypujemy natka z pietruszki.

Nie maja Panie wolnowara? Nie trzeba sie martwic, ino rozgrzac piekarnik do 150 stopni, dodac nieco wiecej wody do bulionu i w naczyniu zaroodpornym katowac danie w piekarniku
w temperaturze 150 stopni przez jakies 3-4 godziny.

Piekarnik sie zepsul?

Wrzucamy wszystko jak leci do gara o grubym dnie i na malym ogniu gotujemy, znowu przez jakies 3-4 godziny, podlewajac woda w razie potrzeby. Jeszcze tak nie bylo, zeby jakos nie bylo!!!

Najlepiej smakuje wyjadane po mesku i bezceremonialnie z michy, zagryzane  dobrym chlebem lub bardziej wysublimowanie - buleczka, ciabattta, czy czym tam kto chce. Dorosli maja tu pretekst,
aby popic  czerwonym winem, piwem lub innym alkoholem. Ale rownie swietnie smakuje herbatka lub nawet i kompocik.

'Jacuniowylalpompocikwies?' - kto zna ten cytat? :) Jedna z moich ulubionych wakacyjnych ksiazek:)

1 comment:

  1. Nie odważyłam się jeszcze zrobić jagnięcinę, ale czekam na kolejne przepisy kuchni angielskiej

    ReplyDelete